Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Vesekő és vesegörcs

Kidney stones and renal colic

Vesegörcsnek hívjuk azt a fájdalmat, amikor a vesekő megmozdul a vesében vagy elindul a veséből a húgyhólyag felé. A fájdalom az ágyékban kezdődik (lásd az ábrát). Először csak enyhe a fájdalom, majd súlyosbodik, ahogy a húgyutak próbálnak megszabadulni a kőtől. Néha a beteg égő fájdalmat érez vizelés közben, vagy vért talál a vizeletben, vagy csak gyakori a vizelése. Hányinger és hányás is előfordulhat, és az alsó has vagy az ágyék fájdalmas lehet érintésre. A vesekőfájdalom bármelyik oldalon előfordulhat és a lágyék felé nyilalhat.

Ez a probléma az emberek 10%-ánál előfordul valamikor az életük során. Gyakoribb a középkorú férfiaknál.

Hogyan működnek a húgyutak.

A húgyutakhoz tartoznak a két vese, két vékony cső alakú ureter, amelyek a veséket kötik össze a húgyhólyaggal, és még egy vékony cső, a húgycső (uretra), ami kivezeti a vizeletet a húgyhólyagból.

A vesék körülbelül 12 centiméter hosszúak. Részlegesen a bordák alatt vannak elhelyezve, jobban a hát felé. A vesék filtrálják és tisztítják a vért és így keletkezik a vizelet, ami a fölösleges vízből és a benne oldott anyagokból áll. A húgyhólyag az alhasban található, és ballon alakú, ami a vizelet tárolására szolgál. Körülbelül 600 ml vizeletet tud megtartani. Vizeléskor a húgycső elvezeti a vizeletet a húgyhólyagból a testen kívülre.

Mi okozza a veseköveket?

A vesekövek megkeményedett kristálycsomók, amelyek a vizeletképző és elvezető szervekben alakulhatnak ki. Általában azért alakulnak ki, mert az egyensúly a folyadék és az oldott anyagok között felborul. A veséknek a megfelelő mennyiségű vizet meg kell tartaniuk a szervezetben és egyidejűleg eltávolítani a használhatatlan anyagokat a szervezetből. Ha ez az egyensúly fel van borítva, a vizelet túl lehet terhelve különböző anyagokkal (általában kis kristályok) amelyek nem tudnak feloldódni a vízben. A kristályok lassan egybetapadnak, és fokozatosan több rétegben egymásra rakódnak és így köveket alkotnak. A vesekő hónapokig, néha évekig is nőhet mielőtt problémákat okozna.

Hogyan néz ki a vesekő?

A vesekövek nem egyformák. A színe a kémiai összetevőktől függ. A legtöbb sárga vagy barna színű. A kövek lehetnek kerekek, egyenetlen felszínűek és szétágazóak. A méretük lehet homokszemcsényi, de megnőhet golflabda nagyságúra is.

Károsak lehetnek a vesekövek a vesére?

A vesekövek károsíthatják a vesét. Hogy a károsodás bekövetkezik-e, és ha igen, akkor milyen kiterjedésű, főleg a kő elhelyezkedésétől függ. Hogy elkerüljük, vagy minél kisebbre csökkentsük a vesekárosodás esélyét, nagyon fontos, hogy a kövek el legyenek távolítva vagy az újabb kövek keletkezése meg legyen akadályozva. Ezért az Ön orvosa továbbküldheti Önt az urológushoz, aki vizeletképző és vizeletvezetékek betegségeivel foglalkozik.

Kinek lesznek vesekövei?

Bárkinek lehetnek vesekövei, de vannak személyek, akik hajlamosabbak rá. A tipikus veseköves személy egy 20-60 év közötti férfi. Igaz hogy 4 az 5 veseköves betegből férfi, nőknél is lehet vesekő. Gyakran a családon belül több családtagnak is vannak, vagy voltak vesekő problémáik. A hosszantartó elégtelen folyadékbevitel vesekövekhez vezethet. Nagyon forró napok, heves izzadás és kevés folyadékbevitel vesekő kialakulásához vezethet. Azok az emberek, akik a szabadban dolgoznak forró időjárásban és nem isznak eleget, vesekő képződés veszélyének teszik ki magukat.
Sok más állapot is összefüggésbe hozható a vesekő kialakulásával. Ide tartoznak a húgyutak elzáródása, visszatérő húgyuti gyulladások, bélbetegségek és különböző örökletes betegségek. A mozgásképtelen embereknek és azoknak, akik ágyhoz vannak kötve, magasabb az esélyük a vesekövek kialakulására.

A kövek típusai és okai

A kalcium oxalát és foszfát kövek a leggyakoribbak. Ha túl sok a kalcium a vizeletben, akkor kalcium oxalát kövek alakulnak ki. 40%-a azoknak a betegeknek, akiknek kalcium oxalát köveik vannak, öröklődő anyagcsere zavaroktól szenvednek. Néhány gyógyszer (furosemid, szteroidok, antacidok) is okozhatnak magas kalcium szintet a vizeletben. Más tényezők, amelyek magas kalcium szintet okozhatnak a vizeletben: a mellékpajzsmirigy túlzott működése, túl sok A és D vitamin és magas purin tartalmú étrend húsból, halból és szárnyasokból. Másik oka a kalcium oxalát köveknek a túl magas oxalát szint a vizeletben. Ennek oka lehet a túlzott oxalát termelés, vagy pedig az alacsony kalcium az étrendben. Nagy C vitamin bevitel, vagy kevés B vitamin fogyasztása is vezethet az oxalát túltengéséhez a vizeletben.

Struvit kövek (vagy fertőzés). A kövek 10-28%-a húgyuti fertőzéssel van összekötve. Ezeket a köveket struvit köveknek hívják, és ugyanúgy, mint a húgyuti fertőzések, ezek is gyakrabbak nőknél. Ezeknél a betegeknél, nemcsak a kő eltávolítása fontos, hanem a fertőzések megelőzése is.

Húgykősavkövek. A vesekövek 5-13%-a húgykősavból van. Ami bizonyos ételek, főleg húsok, lebontásakor keletkezik. Ezek férfiaknál gyakrabban fordulnak elő. Köszvényben szenvedő betegek, akiknél a húgykősav anyagcseréjével van probléma, hajlamosak a húgykősavkövek kialakulására.

Cisztein kövek. A cisztein anyagcserezavara a cisztein magas szintjéhez vezethet a vizeletben. A cisztein a fehérjék lebontásakor keletkezik. A cisztein hajlamos kristály képzésre, ami kövek kialakulásához vezethet. Ezek a kövek ritkán fordulnak elő. A vesekövek 1-3%-a képződig ciszteinből.

Hogyan találjuk meg a veseköveket.

A betegek általában hátfájdalommal, vagy vér észlelésével a vizeletben jelentkeznek az orvosnál. Ha az orvos úgy gondolja, hogy veseköveid vannak, akkor meg kell állapítani a kő helyzetét, nagyságát és fajtáját. A vér és vizelet kivizsgálása segíthet, annak megállapításában, hogy fertőzés vagy kőképző anyagok túltengése a vérben okozza-e a köveket.

A vesekövek bárhol a húgyutakban fennakadhatnak. Sorkerülhet röntgenes, vagy ultrahangos kivizsgálásra. Sok betegnek intravénés urogram-ra is szüksége van, amikor egy különleges festékanyagot juttatnak a vérbe. Ez a festékanyag végülis a húgyutakban gyűlik össze.

Nagyon fontos, hogy felfogjuk a vesekövet, abban az esetben ha kivizeljük, és elküldjük laboratóriumi kivizsgálásra. A megelőzés a kő típusától fog függeni. A kövek 70-80%-ban spontán elhagyják a húgyutakat vizeléssel, általában 48 órán belül az első tünetektől számítva. A kő felfogásához egy speciális poharat használnak, aminek az alján sűrű háló van. Bármilyen kicsi is a kő, minden darabját ki kell vizsgálni. Ha egy kő ki van vizsgálva, a többit már nem szükséges, mivel egy embernél általában csak egy fajta kő képződik.

Gyógyítási lehetőségek.

Annak ellenére, hogy a vesekövek, főleg amelyek kalciumból vannak, nagyon kemények, némelyik eltávolítható sebészeti beavatkozás nélkül. A lithotripszia nevezetű beavatkozás a veseköveket finom apró darabkákra töri. A lithotripszia a sokkoló hullámokat a vesekőre öszpontosítja és így széttöri apró darabkákra. Ezek a darabkák pedig vizeléssel könnyen eltávoznak. Néhány betegen véraláfutásokat okoz, ami néhány nap után felszívódik.

Néhány követ sebészeti beavatkozással kell eltávolítani. Ez úgy történik, hogy egy teleszkópot (ureteroszkópot) bevezetnek a húgycsövön és a húgyhólyagon keresztül, miközben a beteg el van altatva. Általában a követ eltávolítják, de néha egy kis hajlékony csövet (stent) bent kell hagyni, ami arra szolgál, hogy a vesékből elvezessék a folyadékot.

Néhány követ úgy távolítanak el, hogy a vese fölött egy kis vágást végeznek és a teleszkópot egyenesen a vesébe vezetik, hogy a köveket eltávolíthassák (PCNL vagy PERC). Lehetséges, hogy ezt meg kell ismételni, úgy mint a többi beavatkozást is.

Az esetek kevesebb,mint 50%-ában olyan sebészeti beavatkozásra van szükség, amelynek során a vágáson keresztül távolítják el a köveket.

Visszatérhetnek a vesekövek?

Azok az emberek akiknek már volt a múltban vesekövük, hajlamosak új vesekövek kialakulására. Az életstílus megváltoztatása nélkül a betegeknél egy-két éven belül ismét új vesekövek alakulhatnak ki. A betegek felénél ismét új vesekő alakul ki 5-10 éven belül. A betegek 80%-ánál ismételten vesekő fog kialakulni az életük során.

Mit lehet tenni, hogy a jövőben megelőzhessük a vesekövek kialakulását?

A legfontosabb dolog, hogy állandóan sok folyadékot igyunk, főleg vizet. Minden nap meg kell inni 2 liter vizet. Meleg időben ennél is többet. A vizelet színének figyelése jó módja annak, hogy megállapítsuk, elég vizet iszunk-e. Ha a vizelet sötét és sárga, akkor többet kell innunk. A vizeletnek halványnak, majdnem víz színűnek kell lennie. A vizelet mindig sötétebb reggel amikor sűrü, de ezután egész nap világosnak kell lennie. Minél világosabb, annál jobb.

Attól függően, hogy az előző vesekő milyen fajtájú volt, az orvos, különböző ételek elkerülését tanácsolhatja. Például, ha az előző kő kalcium oxalátból, vagy húgykősavból állt, akkor az orvos ajánlhatja a húsok és a só fogyasztásának csökkentését és a rostos ételek növelését.

Nagyon ritkán gyógyszerekre is szükség van.

Az orvos különböző gyógyszereket írhat elő, például a vízhajtók csökkenthetik a kalcium kiválasztását. Kálium citrát lekötheti a kalciumot és így segíthet a testből való eltávolításánál. Allopurinol csökkentheti a húgykősav termelését. Ha a cisztein termelése nem szabályozható magas folyadékbevitellel, akkor penicillaminnal próbálkozhatunk a cisztein feloldásához.

Azoknál a betegeknél is, akik ilyen gyógyszereket szednek nagyon fontos a magas folyadékbevitel.


vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám