Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


A szívritmus

The heart rhythm

Az emberi szív egy négy kamrából álló izmos szerv, ami nagyjából egy ököl nagyságú. Súlya körülbelül 350 gramm. A munka, amit végez meghökkentő:

- megállás nélkül összehúzódik 70-szer percenként és az egyes összehúzódások között csak fél másodpercet pihen.
- Körülbelül 70 milliliter vér van kilövelve a szívből percenként 120 milliméter higany nyomás alatt.
- Megterheléskor a szív képes hatszor megnövelni a kilövelt vér tömegét.
- Egy átlag emberélet során a szív 2 500 000 000 szor húzódik össze és 170 000 000 liter vért mozgat meg. Ez a munka elegendő lenne ahhoz, hogy 100 kilogramm vért 4 828 kilométer magasba emeljen.

Pihenés közben az átlagos ritmus 50 és 100 szívösszehúzódás pecenként között mozog.

MI HAT A RITMUS SEBESSÉGÉRE ?

KOR

Habár a maximális ritmussebesség csökken a korral, a nyugalmi sebesség relatívan stabil.

NEM
Férfiaknak (70) általában alacsonyabb a ritmusuk, mint a nőknek (75). Ez a nőknél főleg a csökkent oxigénhordozó kapacitással van magyarázva .

KONDÍCIÓ

Minél jobb valakinek a kondíciója, annál kissebb a ritmus sebessége. Atlétáknál lehet 50 összehúzódás percenként.

LÁZ

A szívritmus sebesség körülbelül hússzal megemelkedik percenként minden egyes celziusz fok hőemelkedésnél.

ALVÁS

Alvás közben a szívritmussebesség fokozatosan csökken.

DOHÁNYZÁS

A nikotin kis mennyiségben megemeli a szívritmus sebességet. A dohányosoknak magasabb az átlag szívritmussebességük,mint a nemdohányzóknak főleg a karbonmonoxid végett, ami a cigarettafüstben van.

KÁVÉ

A koffein serkenti a szívritmus sebességet. Tea, kakaó és a kóla italok szintén tartalmaznak koffeint.

KÖRÜLÖTTÜNK LÉVŐ HŐMÉRSÉKLET

A hőmérséklet és/vagy a páratartalom emelkedése megemeli a normális, vagy nyugalmi álapotban lévő szívritmussebességet. A hőmérséklet csökkenése pedig a szívritmussebesség csökkenéséhez vezet.

A SZÍVRITMUS SEBESSÉGE ÉS A TESTMOZGÁS

A szívritmus sebesség ma a legjobb módja, hogy ellenőrizzük a testmozgás intenzitását.

Egy előkelő testmozgásélettanos megálapította, hogy ha 2000 extra szívverést okoz nekünk egy napi gyakorlat, akkor a nap elkövetkező idejében 10,000 szívveréstől 30,000 szívverésig spórolunk meg. Ha a szív nyugalmi állapotában csak egyetlen egy szívdobbanással tesz meg kevesebbet percenként, akkor ez 1440 szívdobbanás naponta, vagy 525,600 szívdobbanás évente.

A szívritmus sebesség alkalmazkodik a tréninghez. Minél jobban edzett valaki, annál kisebb lesz a szívritmus sebessége ugyanarra a megterhelésre,mintha nem lenne edzve.

Különböző edzésfajták más hatással vannak a szívritmus sebességre. Ritmikus vagy dinamikus izommozgás (futás, úszás, táncolás) serkenti a szívritmus sebesség emelkedését, míg a statikus (súlyemelés) csak enyhén.

A szívritmussebesség a következő edzéssel kapcsolatos dolgoktól is megemelkedhet:

- Intenzitás. Minél intenzívebb egy edzés, annál nagyobb a növekedés. A szívritmus sebesség figyelése hasznos az edzés intenzitásának ellenőrzésére.
- Az edzés tartama. Egy másodlagos növekedés léphet fel a szívritmus sebességben, ha az edzés hosszantart, ami az izmok fáradása végett lép fel.

MI LEGYEN A SZÍVRITMUS SEBESSÉG CÉL AZ EDZÉS FOLYAMÁN?

Hogy megálapítsuk, hogy megfelelő intenzitással edzünk-e, álljunk meg egy pillanatra és számoljuk meg a pulzusunkat 10 másodpercig és nézzük meg a táblázaton, hogy bele-e esünk a korunkhoz szabott kategóriába. Ha kezdők vagyunk, akkor az alsó határérték legyen a cél. Fontos, hogy a megállástól 5 másodpercen belül megmérjük a pulzust, mert az jelentősen csökken 15 másodperc után.vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám