Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Koleszterin röviden

Shortly about cholesterol

Mi a koleszterin? Koleszterin egy zsír fajta ami a vérben található, ami nagyon fontos anyag külömböző életfunkciókhoz a testben. A koleszterin körülbelül 20 százaléka jön a táplálékból és a többi 80 százalékot a máj termeli.

Mi az a "JÓ" és "ROSSZ" koleszterin? A jó és rossz megjelölés a koleszterin formájára utal amiben a vérben előfordul. A koleszterin mivel a vérben nem oldódik lipoproteinokkal kell hogy egyesüljön és igy közlekedhet a vérben.

A koleszterint ha a szövetegből a májba kell szálítani akkor a nagy sűrűségű lipoproteinokkal kell hogy egyesüljön (HDL - high density lipoproteins). Ez a jó koleszterin ugyanis a szervezetben osszeszedi és a májban lerakja a koleszterint.

A koleszterin ha a májból a szövetegbe tart akkor az alacsony sűrűségű lipoproteinokkal (LDL - low density lipoproteins) kell hogy egyesüljön. Ez a rossz koleszterin.

A vérképben az a jó ha az LDL alacsony és a HDL magas.

Hogy jön a képbe a szívroham? Ha folytonosan magas a koleszterin szint ez lassan lerakódik az erek falaira és lepedéket képez. A lepedékek ahogy egyre nagyobbak, annál jobban elzárják az ereket, vagy a lepedék egy része leválhat és vérrög képződéséhez vezethet. Ezek a folyamatok a véráramlás csökkenéséhez vagy teljes megszakadásához vezetnek. Ha az elzáródás a szívben történik akkor szívrohamról beszélunk, és ha az agyban akkor strókról (szélütés). A koleszterin nem az egyetlen felelős az erek elzáródásáért ahol szintén közrejátszhat a magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, túlsuly és az aktív mozgás vagy torna hiánya.Kinek magas a koleszterinje?
Az egyetlen módja annak hogy ezt megtudjuk, ha megmérjük a vérben, ugyanis a magas koleszterinnek nincsenek jelei ameddig a vele párosuló betegségek, mint a szívroham , ki nem alakulnak. Mivel a vérkoleszterin túlnyomó részét a máj termeli, néha a jó étrend és életforma mellett is lehet magas vérkoleszterin szint a vérben.


vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám