Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Koleszterin

Cholesterol

Valoszínű már mindenki hallott vagy olvasott róla, de néha a probléma az, hogy a sok információ inkább összezavaró, mint felvilágosító. Ennek az oldalnak a célja, hogy tisztázzon bizonyos dolgokat a koleszterin körül és hogy elmagyarázzuk, hogy mi is a különbség a vérkoleszterin és a ételekben található koleszterin között.

KOLESZTERIN AZ ÉTELEKBEN - DIETARY CHOLESTEROL

Ez az a koleszterin ,amit olyan ételekben találhatunk, mint például a tojás, átlagos tejtermékek, húsok és baromfi. Koleszterin mindig csak az állatieredetű termékekből jön és sosem jön a növényieredetű termékekből, mint például növényi olajak, vagy margarinok.

Sok ember úgy gondolja, hogy az ételben található koleszterin okolható a magas vérkoleszterinért. Sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Az ételben található koleszterin megemelheti a koleszterin vérszintjét, de közelsem olyan mértékben, mint ahogy az megemelkedik, ha zsírokban gazdag ételeket fogyasztunk. Különösen a telített és transz-zsírok és nem a koleszterin a felelős a vérkoleszterin szintjének a megemelkedéséért.

EGY PÁR JÓTANÁCS, HOGYAN CSÖKKENTHETJÜK A ZSÍR FOGYASZTÁST

1. Használj nagyon kevés vajat, margarint, vagy növényi olajat !
2. Használj 0% vagy 1% tejet, válassz 2% kevesebb vajzsírt tartalmazó joghurtokat; használj alacsony zsírtartalmú sajtokat (5% vajzsír); válassz gyümölcsfagylaltokat vagy fagyasztott joghurtokat fagylalt helyett!
3. Tálolásonként egyél kis mennyiségű (90 gramm– körülbelül kártyalap nagyságú) húst, halat vagy baromfit; faragd le a felesleges zsírt a húsról még főzés előtt és használj alacsony zsír módszerű főzést, mint a sütés, roston sütés, vagy párolás.
4. Enyhítsd a magas zsírtartalmú gyorsételek, félkész és sós ételek fogyasztását.
5. Kerüld a magas zsírtartalmú sült dolgokat, mint a sütemények, kalácsok, kiflik, édes tészták. Helyette inkább válassz alacsony zsírtartalmú termékeket, mint a társasági tea, mazsolás vagy füge édes rudacskák, stb...

A TOJÁS

Egészséges emberek ehetnek normális mértékben tojást anélkül, hogy ez káros hatással lenne a vér koleszterinre. De ha a vér koleszterinszint túl magas, akkor korlátozd a tojás sárgájának fogyasztását kettőre hetente!A fehérjét aggodalom nélkül lehet fogyasztani.

Sok recept úgy is működik, ha két tojásfeherjét használunk egy teáskanálnyi olajjal 1 egész tojás helyett.

A MAGAS KOLESZTERIN OKAI

- Rossz étkezés – sok zsír, kevés rost
- Túlsúly
- Dohányzás
- Kevés mozgás
- Családi előfordulás és öregedés

A VÉRKOLESZTERIN

Ha a vér koleszterinszintje magas, akkor az lerakódik az erek belső falára. Ahogy ez a lerakódó réteg vastagszik az erek lassan elzáródnak és gátolják a szív és agy vérellátását. Amikor ez megtörténik, a szívinfarktusra és a szélütésre való esélyünk, nagyban megnő.

VÉRKOLESZTERIN TESZT

A tesztek mérhetik az LDL-koleszterint, HDL-koleszterin, és az összesített koleszterint (TC).

A következő számok magasabb szívinfarktus és szélütés rizikóval vannak összefüggésben.

Összesített koleszterin, ha magasabb mint 6.2 mmol/L

LDL-koleszterin (a rossz típus), ha magasabb mint 3.39 mmol/L

HDL-koleszterin (a jó típus), ha kevesebb mint 0.9 mmol/L


vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám