Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Szélütés (strók)

Stroke, CVA, Cerebro-Vascular Accident

MI A SZÉLÜTÉS?

A szélütés akkor keletkezik, amikor egy vérrög eljut az agyba, megakadályozva ezáltal a vérellátást és ezáltal az oxigénnel való ellátását az idegsejteknek abban a térségben. Ezáltal a sejtek elhalhatnak és azok a testrészek, amelyeknek a működését irányították abbahagyhatják a működést. Szintén szélütéshez vezet ha egy ér, amely ellátja az agyat elpattan.

KINÉL A LEGVALÓSZÍNŰBB, HOGY SZÉLÜTÉSE LESZ?

Szélütés akármelyik korcsoportnál előfordulhat, de idősebb felnőtteknél gyakoribb. Az esély akkor is nagyobb, ha valakinek magas a vérnyomása (hypertenzió), érkeményedése(ateroszklerózis), szívbetegsége vagy cukorbetegsége van. Dohányzás és ha a családban már másnál előfordult szívprobléma szintén növeli az esélyt a szélütésre. Bárki, akinek a fentemlített betegsége van, orvoshoz kell fordulnia, és az orvos által előírt utasításokat követnie kell.

Csak az elmúlt évben nagyon fontos új gyógymódok lettek elérhetők a szélütés megelőzésére. Bárki, aki a szélütés figyelmeztető jeleit mutatja, azonnal kórházba kell hogy menjen, hogy részesülhessen ezekben az új gyógymódokban.

HOGYAN LEHET A SZÉLÜTÉST MEGELŐZNI?

- Rendszeresen kell méretni a vérnyomást.
- Nem szabad dohányozni
- Meg kell tanulni a szélhűdés figyelmeztető jeleit, és ha jelentkeznek, azonnal orvosi ellátást kell keresni.
- Egészséges életmódot kell folytatni
- - magas rost és alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása
- - egészséges testsúly megtartása
- - testmozgás
- - találni időt a pihenésre
- - elkerülni a cigarettafüstöt


vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám