Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


A talpi fascia gyulladása

Plantar fasciitis, Heel spur, Heel pain

Nagyon gyakori probléma, azoknál az embereknél, akik sokat járkálnak, álló munkájuk van, vagy sportolnak. Eleinte csak tompa itt-ott felbukkanó fájdalom van, amely később mindig élesebb és tovább tartó. Nagyon tipikus, hogy a legrosszabb a fájdalom reggel, amikor az ember az első pár lépést teszi meg vagy amikor kezd sportolni.

A talp fascia egy vastag rostos anyag a lábfej alján, ami a sarok csontnál kezdődik és legyező formábam a lábujjak felé van kifeszítve. Ez tartja meg a lábfej boltozatos formáját. Gyakori feszítésnak kitéve a sarok csontra való kapcsolódó rész begyulladhat és elkezdhet fájni. Igaz a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, viszon a talp közepén, vagy a lábujjak tövénél is felléphet a gyulladás és ennek következtében a fájdalom. Nagyon súlyos esetekben látható dagadás kíséri a fájdalmat. A gyógyítást nem szabad halogatni, ugyanis minden egyes lépés csak rosszabbítja a helyzetet. Ha a gyulladás sokáig el van hanyagolva, csontkinövéshez vezethet a sarokcsontból, ami a röntgenfelvételeken jól látszik. Ez a csontkinövés nem a probléma forrása, hanem a probléma következménye.

A. Talp Fascia

 

B. Talp Fascia Gyulladása

 

C. Sípcsont

 

D. Sarokcsont

 

E. CsontkinövésGyógymód

1. Pihenés. A fájdalom nagyon jó mérce. Ha beáll a fájdalom, pihentessük a talpat.

2. Hideg. A sarok jegelése kb. 15 percig néhányszor naponta, le fogja csökkenteni a gyulladást. Használhatunk erre a célra egy zacskó fagyasztott borsót, vagy kukoricát. Szintén a talp megerőltetése után ajánlatos a 15 perces jegelés.

3. Gyógyszerek. Az orvos felírhat gyulladás elleni gyógyszereket, ami nagyon fontos a gyulladás csökkentésében.

4. Fizioterápia. Az első feladat a gyulladás csökkentése és a második a talpizmok erősítése.

5. Kortizon. Helyi kortizon ijekció nagyon hasznos lehet, ha a felülemlített gyógymódok nem segítettek és eléggé biztonságos a testnek ezen a részén.

6. Sebészeti beavatkozás. Ritkán van rá szükség.

Sportoláskor kerüljük a súly emelésével járó gyakorlatokat és azokat, ahol gyakran a talpra esünk (például futás). Ajánlatos az úszás és a kerékpározás a kondíció megtartására. Használhatunk sarokbetéteket, amik felfogják a rázkódásokat. Lehet lyukat vágni ebbe a sarokbetétbe, hogy fájdalmas rész ne érinkezzen a betéttel és a betét jobban elviselhető legyen. Cipőcsere is segíthet, ugyanis egy rossz cipő is lehet a probléma forrása. Talpbetéteket is használhatunk, ami segít megtartani a talp görbületét ezáltal kímélvén a talpi fasciát.

GYAKORLATOK

1. Nyújtó gyakorlatok: Dőlj a falnak úgy, hogy a hátulsó térd egyenesen van tartva (3)! Nyomj előre, amíg a nyujtást érzed a lábikrában (1).!A talpad laposan kell tartani a földön (2). Tardsd így 15 másodpercig! Utána görbídsd előre a térdedet (5), amíg feszülés érezhető az achilész inban (4)! Tardsd így 15 másodpercig.!Ismételd meg a gyakorlatot háromszor! Húzódást fogsz érezni az inakban és izmokban, viszont nem fájdalmat.2. Lábszár göndörítés (A): Futtasd végig a beteg lábat az egészséges láb sípcsontján, úgy mintha próbálnád a lábujjakkal elkapni a sípcsontot (6). Ezt a gyakorlatot 30 -szor meg lehet ismételni.

3. Rongy göndörítés (B): Dobjunk le egy rongyot vagy törülközőt (8) a földre és próbáljuk a beteg láb lábujjaival a talp alá gyűrni a rongyot (7). Ha nehezíteni akarjuk ezt a gyakorlatot, súlyokat lehet rakni a rongy végére.

4. Lábujj kapaszkodás (C): Fordítsd a térdeid kifelé (9) és a lábujjakkal próbáld elkapni a földet (10). Próbáld tartani 10 másodpercig, utána lazíthatsz. Ismételd meg hússzor!Dr. Michael Clarfield és Dr. Charles Bull


vissza az izületek, izmok és csontok fõoldalra
vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám