Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


A hajhullás gyakori okai a nőknél

A hajhullásnak nagyon sok oka lehet, mint pl. a stressz, genetikai háttér, gyógyszerek, terhesség, kozmetikai cikkek, különböző betegségek és pszichológiai háttér. Annak érdekében, hogy bárki elkezdje a hajhullás gyógyítását, először is meg kell találni a hajhullás okát.

Az alábbiakban gyakorisági sorrendben megpróbáljuk felsorolni az okokat és lehetséges gyógymódokat:

1. Genetikai háttér:Ez a leggyakoribb oka a hajhullásnak a nőknél. Ezt az állapotot androgén alopéciának vagy női mintázatú kopaszodásnak is nevezik és a nőknél 50%-ban ez a felelős a hajhullásért. Ez egyenletes hajritkulást okoz az egész fejbőrön. Az oka a hajgyökerek érzékenysége az androgénokra, ami megállítja a hajtermelést.
Az androgén alopécia gyógyítására az androgénok tevékenységét gátló gyógyszereket használnak. Példaként lehet említeni a következőket: topikus minoxidil 2% egyszer naponta, vagy flutamid, nilutamid, spironolacton stb... A gyógyítás egy másik módja lehet főleg ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletta szedése.

2. Testi, vagy lelki stressz:
A testi, vagy lelki stressz által okozott hajhullást telogén effluviumnak hívják. Az androgén alopéciával eggyütt 95%-át teszi ki a női hajhullásnak. Bővebben a testi vagy lelki stressz által kiváltott hajhullásról a Telogén effluvium oldalunkon olvashat.

3. Terhesség:
Ez valójában még mindig a Telogén effluvium alá esik és általában 4-8 hónappal a szülés után véget ér. A terhesség szintén átmenetileg megváltoztathatja a haj tapintását, vastagságát és színét.

4. Trichotillománia:Ez az állapot a pszichológiai okokhoz sorolható. Itt a "hajhullás" a haj folyamatos tépkedésének a következménye és a gyógymód lehet pszichológiai tanácsadás (gyakran a háttérben depresszió, pánikbetegség, alacsony önbecsülés stb... rejtőzik) vagy bőrgyógyászati vizsgálat.

5. Alopecia areata:Itt a haj foltokban hullik ki. Először csak kis területeken, majd a területek egyre nagyobbak lesznek. A feltételezett ok autoimmún rendellenesség ahol a gyökerek begyulladnak, nem kapnak elegendő tápanyagot és végül kihullanak. Ezt az állapotot nehéz gyógyítani. A gyógymód topikus nagy erejű steroidokból, topikus anthralinból, bőrbe beadott steroidokból, PUVA-ból (Psoralen + ibolyántúli sugárzás) és cikloszporinból áll.

6. Gyógyszerek, vitaminok, ásványok, gyógynövények stb...:
Talán a legismertebbek a citotoxikus gyógyszerek /sejtmérgek/ amiket kemoterápiánál használnak a rákos betegek kezelésénél. Ezt az álapotot Anagén effluviumnak nevezik. Itt az összes haj azonnal kihullik és amint a kiváltó gyógyszer hatása abbamarad, a haj ismét kinő. Más gyógyszerek, amelyek hajhullást okozhatnak: antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, koleszterint csökkentő gyógyszerek, magas vérnyomásra használt gyógyszerek, alvadásgátló gyógyszerek és fogamzásgátló tabletták. (természetesen minden említett kategóriából csak néhány gyógyszer). A hajhullás megállítását a vétkes gyógyszer lecserélésével érhetjük el.

Szintén vigyázni kell a vitaminokkal és más szabadon kapható növényi kivonattal, ásványokkal stb... Köztudott, hogy magas A vitamin adagok vagy az Astragalus növény hajhulláshoz vezethetnek. Szelénmérgezés

Alultápláltság bizonyos vitaminokból, ásványokból stb valamint szelénmérgezés is vezethet hajhulláshoz. Itt meg kell említeni a B, E, F, H vitaminok hiányát, túlzott fogyókúrát, és a jód, vas, cink, folsav, béta-karotin, szilícium, és biotin hiányát.

7. Betegségek:
Pajzsmirigy rendellenességek.Itt a gyógymód a hormonok gyógyszeres beállítása (felfelé vagy lefelé)

Bakteriális fertőzések.Itt a gyógymód az antibiotikumok használata, amely tipusa az okozó baktériumtól függ.

Gombás fertőzések.Itt a gyógyításra gomba ellenes gyógyszereket vagy samponokat használhatunk. (pl. griseofulvin, ketokonazol)

8. Kozmetikai cikkek és a hajviselet:Lófarkak, csavarók, tartós, hajfestékek stb...

Fontos:
Az első lépés a kezelésben mindig az orvosi látogatás legyen, aki a beteget megvizsgálja, teszteli és felállítja a diagnózist. Diagnózis nélkül nem lehet a hajhullást gyógyítani. Ezek után az októl függően megkezdődhet az egyszerű vagy komplex gyógyítás.vissza a témák főoldalra

ReklámReklám