Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Középfülgyulladás

Otitis media, Otitis media, Middle ear infection

A középfül az a része a fülnek, amit nem látni (lásd a képet). A gyulladást, azok a kórokozók okozzák, amelyek a torokból vándorolnak fel a középfülbe a Eustach csatornán keresztül. A középfülgyulladás bármely korban előfordulhat. Szintén az év folyamán bármikor előfordulhat, de a leggyakoribb télen. A gyakori gyulladások állandó hallássérüléshez vezethetnek, ha nincsenek megfelelően kezelve. A gyulladást követően lehet, hogy a gyermek nem fog rendesen hallani pár hétig, de a hallás megfelelõ kezelés mellett vissza fog térni.

1 - külső fül

2 - fülcsatorna

3 - középfül

4 - belső fül

5 - dobhártya

Mik a tünetek?
- A fül húzkálása vagy a fej csóválása
- a gyermek fülfájásra panaszkodhat, vagy arra, hogy nem hall rendesen.
- folyás a fülből
- orrfolyás (náthától, vagy allergiától)
- láz
- nyűgösség
- köhögés és torokfájás
- étvágytalanság
- hányás
- hasmenés

A gyermeknek lehet középfülgyulladása a felül leírt jelek jelenléte nélkül.

Mi a teendő?
Ha a gyermeknél középfülgyulladásra gyanakszunk, orvoshoz kell vinni, aki antibiotikumokkal kezelheti a gyermeket. Az antibiotikumoknak 48 órára is szükségük lehet, hogy használjanak. Ha a gyermek jobban is érzi magát, az antibiotikumokat teljesen be kell fejezni. A fájdalomra acetaminophent lehet használni. Ne adjunk a gyermeknek aspirint!

Nem szabad semmit sem a gyermek fülébe tenni. Ha kell, akkor nedves ruhával meg lehet törölgetni a külső fület.

Ha a fülből folyadék szivárog, az azt jelenti, hogy a nyomás a fülben átszakította a dobhártyát. Ha ez bekövetkezik, teljesen be kell fejezni az antibiotikum szedését, és utána ismét meg kell látogatni a gyermek kezelőorvosát.

Mikor kell segítségért fordulni?
Akkor, ha a gyermek nem javul 48 órával a gyógyszer elkezdése után.

Hogyan előzhetjük meg a jövőbeni középfülgyulladásokat?
Teljesen be kell fejezni az antibiotikumok szedését. A gyermeket függőleges pozícióban kell etetni. Meg kell tanítani óvatos orrfújásra nátha esetén.

Ne feledkezzünk el arról, hogy betegnek lenni mindig ijesztő a gyermek számára. Sokszor sírnak és több figyelemre, időre és szeretetre van szükségük ebben az időszakban.vissza a témák főoldalra

ReklámReklám