Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Ótvar (impetigo)

Minden évben sok gyermek kap ótvart.

Mi az ótvar?
Az ótvar bőrfertőzés, amit baktériumok okoznak.

Hogyan kapják meg a gyermekek ezeket a baktériumokat?
- A fertőzés bejuthat a bőrbe, ha a gyermeknek apró vágás vagy kaparás van a bőrén, vagy ha egy bogár megcsípi.
- A gyermek szintén megkaphatja a baktériumokat, ha egy ótvaros személy bőrét, vagy ruháját érinti.
- Ha nincs elegendő fürdővíz a forró nyári napokon és zsúfolt lakásokban, szintén hozzájárulhat a baktériumok terjedéséhez

Hogyan néz ki az ótvar?
Az ótvar hólyagokat és sebeket okoz a gyermek testén. A hólyagok vörösek és sárgás folyadékot tartalmaznak. A hólyagok kifakadnak és száraz vastag sárga réteget alkotnak. A gyakori helyek az arc, száj és orr körül, karokon és lábakon.

Veszélyes lehet az ótvar?
Igen. Ha nem kezelik a baktériumok a bőrön átjutva megtámadhatják a szívet és a vesét. Ez nagyon veszélyes, ezért a gyermeket gyógyszerekkel kezelni kell, amilyen hamar csak lehet.

Mit lehet tenni, hogy segítsünk
- El kell menni az orvoshoz, aki antibiotikumokat, vagy speciális szappant fog felírni.
- Fontos, hogy a gyógyszereket a gyermek pontosan és az előírt mennyiségben szedje.
- A sebeket naponta kell tisztítani szappannal és vízzel. A kérges száraz réteget óvatosan el kell távolítani. Áztatással könnyebben lejönnek. Az eltávolításuk megakadályozza a további fertőzéseket.
- A sebeket tiszta száraz kötszerrel kell letakarni, így a gyermek nem tudja őket érinteni és nem terjeszti a baktériumokat.
- A gyermek körmeit le kell nyírni, és tisztán kell tartani. Ez különösen fontos, ha a gyermek vakaródzik, mert más baktériumokat vihet be a már meglévő sebekbe.
- Ne engedjük, hogy a gyermek másokkal megossza a ruháit, törülközőit, játékait, étkészletét, amíg nincs meggyógyítva. A baktériumok ezekről a tárgyakról ugyanis megfertőzhetnek más embereket.
- Mindig kezet kell mosni miután érintettük a gyermeket, vagy a ruháit, amivel megelőzzük a kórokozók terjedését.

Fontos tudni, hogy a gyermek terjesztheti a kórokozókat, ha a sebek nincsenek letakarva, nincsenek begyógyulva, vagy ha nem szedi rendesen a gyógyszereket.

Ha úgy gondoljuk, hogy a gyermeknek ótvar problémája lehet, keressük fel a gyermek kezelőorvosát.vissza a témák főoldalra

ReklámReklám