Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Bárányhimlő

Chickenpox, Varicella

A bárányhimlő nagyon gyakori gyermekbetegség, ami nagyon könnyen terjed. A levegő útján és direkt kontaktussal is terjed. Ha a gyermeknek még soha nem volt bárányhimlője, akkor a kontaktus után 10-21 nap múlva bárányhimlős tüneteket fog mutatni. A legtöbb felnőtt már átesett a bárányhimlőn és nem fogják ujra megkapni és tüneteket mutatni.

Tünetei:
Általában lázzal kezdődik. 1-2 nap múlva megjelennek a viszkető kiütések. A kiütés először kis piros pöttyökkel jelentkezik, amik később folyadékkal teli hólyagokká változnak. A következő pár napon belül új hólyagok keletkeznek. Néhány nap múlva a hólyagok megszáradnak.

Kezelés:
A gyermeknek nem kell otthon maradnia az iskolából, kivéve ha nagyon betegnek érzi magát (1). Ne engedjük a gyermekünket olyan gyerekek közé, akiknek az immunrendszere le van gyengülve és nem lennének képesek legyőzni a fertőzést. Ne vigyük a gyermekünket kórházba, kivéve ha nagyon súlyosan beteg. Ha a gyermek nagyon súlyosan beteg és kórházba kell vinni őt, akkor figyelmeztessük erről a kórházat az érkezésünk előtt.

Soha ne adjunk a gyermekünknek aszpirint a láz csökkentésére. Vagy acetaminofent, vagy ibuprofent használjunk a láz csökkentésére. A viszketés csökkentésére használjunk fürdetést, tegyünk meleg vízbe két evőkanál sütőport. Helyezzünk hideg borogatást a kiütésekre 10 percre. Adjunk gyermekünknek puha kásás ételeket ha kiütések vannak a szájában.

Hívjuk orvosunkat ha:
A kiütések begyulladnak és gennyesek lesznek.
Még a hatodik nap után is új kiütések jelentkeznek.
A gyermekünk állapota rosszabbodik.A láz nem csökken.
A gyermekünk szédül.

(1) Az hogy a gyermekek mikor térhetnek vissza az iskolába, vagy óvodába sokszor vitatott téma, pedig nem szabadna, hogy az legyen. A Kanadai Gyermekgyógyászok Egyesületének 1999-es javaslata megerősítette az előzőleg kiadott 1994-es javaslatot, azaz, hogy a gyermeket akinek enyhe bárányhimlője van, vissza lehet engedni az iskolába, vagy óvodába, amint jól érzi magát a kiütések stádiumától függetlenül. (ref.: Can J Infect Dis 10, 193-196, May/June 1999). Sok iskolában a szabályok nem engedik a gyermekek visszatérését legalább 5 napig a kiütések megjelenését követően (néhány iskola még tovább). A Kanadai Gyermekgyógyászok Egyesülete azzal magyarázza a döntését, hogy a bárányhimlő 2 nappal a kiütések megjelenése előtt már fertőző és a legfertőzőbb stádium 12-24 órával az első kiütések megjelenése előtt van. Mivelhogy az iskolából való kizárás célja a többi gyermek megóvása a fertőzéstől, mire a kiütések megjelennek már sajnos túl késő...vissza a témák főoldalra

ReklámReklám