Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Fitymaszűkület

phimosis, fimózis

Fitymának a makkot körülvevő bőrt hívják a nem-körülmetélt férfiaknál. A fitymaszűkületről akkor beszélünk, amikor a bőr a makk körül feszes és nem lehet szabadon hátrahúzni. A fitymaszűkület lehet normális folyamat, mint például a 4 év alatti fiúknál, ahol általában nehéz a fitymát a makkon hátrahúzni. Idősebb fiúknál vagy férfiaknál viszont a fitymaszűkületet gyulladás (pld. balanitis), vagy más betegségek (pld. cukorbetegség) válthatják ki.

Tünetek
A fimózis általában fájdalommentes. Néha azonban, amikor a fityma nagyon szűk, problémákat okozhat a vizelésnél és a nemi életben. A fimózisnál nehéz a fitymát tisztítani, aminek következtében a bőr begyulladhat.

A fiatal gyermekeknél a fimózis saját magától rendbejön. Felnőtteknél azonban nem fog elmúlni és csak sebészeti beavatkozással, vagy fertőzés esetén annak kezelésével gyógyítható.

Megelőzés
Nagyon fontos a tisztálkodás. Fürdésnél a fitymát teljesen vissza kell húzni és alatta kitisztítani.

Gyógyítás
Tünetmentes gyermekek általában nem szorulnak gyógyításra. Ha problémák vannak a vizeléssel vagy a tisztálkodással, akkor próbálkozhatunk hidrokortizonos krémmel. Ha a tünetek nem javulnak, körülmetélésre lehet szükség.

Fel kell hívni az orvost ha:
1. Ha nehézségekbe ütközünk a fityma visszahúzásánál és tisztításánál.
2. Ha fertőzést észlelünk a fityma alatt.
3. Ha nem tudjuk visszahúzni a fitymát az eredeti helyzetébe.

Prognózis:
A legtöbb esetben a fimózis nem súlyos probléma, és nem szorul gyógyításra, habár magátol nemigen fog rendbejönni.

szintén lásd: parafimózis


vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám