Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Kanyaró

morbilli

Mi a kanyaró?
A kanyaró egy nagyon fertőző vírusos betegség. Sokkal súlyosabb utóhatásai lehetnek, mint amit a legtöbb ember gondol. A komplikációk veszélyesek lehetnek, úgyhogy ezt a "kis" betegséget komolyan kell venni.

Mik a tünetek?
Az első 3 nap a beteg nagyon rosszul érzi magát és a következő tünetei vannak: erős nátha, láz, orrfolyás, könnyedző szemek és száraz köhögés. A harmadik napon apró kis fehér foltok jelennek meg, amelyek só szemcsékre hasonlítanak a szájban. Ezeket Koplik foltoknak hívják. A negyedik és ötödik napon foltos vörös kiütések jelentkeznek. A kiütések a fülek mögött kezdődnek az első napon és az arcra terjednek, a következő napon ez szétterjed a törszre és a karokra. A hatodik nappal a kiütések halványodni kezdenek, és egy hét után miden tünet eltűnik. A kiütések rózsaszín foltokat hagyhatnak.

Ha a köhögés és a piros szemek nincsenek jelen, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a betegnek kanyarója van.

Hogyan terjed?
A betegség nagyon fertőző és csókkal, köhögéssel, tüsszögéssel terjed. Miután a vírus bekerül a szervezetbe 10 napig nem mutat tünetet, és a beteg 5 nappal a kiütések megjelenése előtt és 5 nappal a kiütések megjelenése után fertőző.

Mik a veszélyek?
A legtöbb beteg probléma nélkül élete végéig tartó immunitással felépül. Néhány betegnél baktériumok okozta fertőzések komplikálhatják a betegség lefolyását.

Szintén fennáll a veszélye az encephalitis-nek (agygyulladás), amely állandó agykárosodáshoz vezethet. Ezért nagyon fontos az immunizáció.

Mi a gyógymód?
A betegnek pihennie kell, el kell kerülnie az erős fényt és ágyban kell maradnia amíg a láz tart. A magas lázap lázcsillapítókkal (ibuprophen, acetaminophen) és langyos szivacs nedvesítéssel kell kezelni.

A köhögést bármilyen vény nélkülkapható szerrel kezelhetjük.

A kanyaróra nem létezik gyógyszer. Az antibiotikumok nem használnak, mert ez egy vírusos betegség, de hasznosak ha baktériumok okozta fülgyulladás, vagy tüdőgyulladás komplikálja a betegség lefolyását.

Az iskolából való kimaradás.
A gyermekeket nem szabad iskolába engedni, amíg fel nem gyógyultak, vagy legalább 7 nap teljen el a kiütések megjelenésétől.

Mit tegyünk?
Forduljunk orvoshoz ha görcsök , nehéz légzés, szokatlan aluszékonyság vagy fülgyulladás jelentkeznek. Tudassuk az iskolával, hogy gyermekünknek kanyarója van.

Hogyan lehet a kanyarót megelőzni?
A vakcína a kanyaró megelőzésére elérhető és ajánlott. A gyermekek általában 12 -15 hónapos kor között kapják a mumsz és rubella vakcínával együtt.

Minden gyermeket vakcinálni kell kanyaró ellen. A vakcína ingyenes.


vissza a bőrgyógyászat fõoldalra
vissza a témák fõoldalra
ReklámReklám