Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Becker naevus

Becker névusz

Legelősször 1948-ban írták le. A patogenézis bizonytalan, habár annyit tudunk, hogy az androgénoknak szerepe van benne, mivel ez a rendellenesség a pubertásban alakul ki és gyakoribb a fiúknál. Az előfordulása 1 a 200 férfiból és sokkal ritkább a nőknél. Szórványosan fordul elő, habár veleszületett és családokban futó eseteket is leírtak már.

A Becker naevus általában mint tünetmentes egyoldalú egyenetlen szélű enyhén barna színű folt jelenik meg, amiből több szőr nő ki, mint a körülötte lévő bőrből. Gyakori előfordulási helyei a vállak, felső mellkas és a hát. A folt közepe megvastagodhat és nagyon ritkán akné is keletkezhet benne. A folt meg nem határozott ideig megmeradhat. Idősebb korban kissé veszthet a színéből.

A Becker naevus egy organoid naevus hamartómás elemekkel és nem melanocytikus naevus. Összefüggés található a folt között és az ugyanazon az oldalon felléphető emlőmirigy és szkeletális anomáliák között. Ezek közé az anomáliák közé tartozhatnak a scoliosis, spina bifida occulta, vagy ipszilaterális végtag hypoplázia, amit Becker naevus szindrómának is neveznek. Az említett szindrómán kívül a Becker naevus egy benignus állapot, annak ellenére, hogy előfordult néhány eset, amikor malignus melanóma indult ki a Becker naevusból.

A diferenciális diagnózisba soroljuk a következőket:
Melanocytás naevus - veleszületett
Naevus spilus
Café-au-lait folt
Gyulladás utáni hiperpigmentáció

A diferenciális diagnózisban olyan állapotok szerepelnek, amik hasonlítanak a Becker naevusra, de a Becker naevusszal nincsenek összefüggésben.

Gyógyításra csak kozmetikai okokból lehet szükség. 694 nm lézert használnak a gyógyításban, de az eredmények a barna pigmentáció vagy a szőrök eltüntetésében nagyon változóak. A szőrök eltávolítására szintén használhatunk elektrolízist.


vissza a bőrgyógyászat fõoldalra
vissza a témák fõoldalra
ReklámReklám