Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Aktinikus keratózis - hipertrófiás

Hypertrophic actinic keratosis, Keratosis solaris

actinic - sugárzás okozta
keratosis - szarusodás
Egy gyakori bőrelváltozás, ami jelezheti a bőr elrákosodásának kezdetét is. AK akkor keletkezik, ha a bőr hosszútávon ki van téve ibolyántúli sugárzásnak. Ahogy az idő múlik, a gyógyítatlan AK pikkelysejtes bőrrákká fejlődhet, ami a bőrrák második leggyakoribb formája. Az AK általában egy életen át tartó védekezés nélküli napozás következménye, de a szoláriumok is jelentős formái az ibolyántúli sugárzásnak. A legjelentősebb bőrkárosodás 18 éves kor előtt megy végbe.

A következő embereknek magasabb az esélyük az AK kifejlődésére: 1. világos bőrű/hajú/szemű emberek, azok akik általában könnyen leégnek, 2. emberek, akik a szabadban dolgoznak vagy azok akik szabadidejük nagy részét a szabadban töltik, mint például a mezőgazdasági munkások, építkezési munkások, életmentők, hajósok, golfozók stb..., 3. 50 évnél idősebb emberek, akiknél a napsugárzásnak kitett évek összeadódnak, 4. emberek, akiknek az ellenállóképességük alacsonyabb valamilyen betegségnél fogva, vagy gyógyszernél fogva.

Az AK a bőr külső rétegének túlszaporodása és megvastagodása folytán keletkezik és különböző képpen nézhet ki. Lehet lapos, vagy a bőr felszíne felé kiemelkedett, pikkelyes, lemezes, vagy piros foltos hegek/sebek. A mérete lehet pár milimétertől 2 centiméterig.

Mivelhogy az AK különböző képpen nézhet ki, a bőrt rendszeresen át kell nézni , és ha bármilyen kételyünk van valamelyik foltról, mutassuk meg a családi orvosunknak.

AK azon testrészeken található leggyakrabban, amelyek a leggyakrabban ki vannak téve a napsugárzásnak, például az arcon, kopaszodó fejen, karon, vagy lábakon. Legegyszerűbb megelőzés a napsugárzás elkerülése és az árnyékban való tartózkodás. Ajánlatos elkerülni a napsugárzást reggeli 10 és délután 4 óra között, amikor a napsugarak a legerősebbek. Dermatológusok azt ajánlják, hogy szüntessük be a szoláriumok használatát. Az ibolyántúli sugárzás ezekben a szoláriumokban még a nap sugárzásánál is erősebb lehet. Amikor a szabadban tartózkodunk, széles spektrumú UV-A/B napozókrémet használjunk, aminek a napfaktora legalább 15. Felhős időben és télen is ajánlatos napozókrém használata, ha a szabadban tartózkodunk. Nem szabad spórolni a napolajjal. A legtöbb ember nem használ belőle elegendő mennyiséget. 2 óra eltelte után, új réteget kell a bőrre kenni, de ha úszunk, vagy erősen izzadunk, még ennél is gyakrabban. Viseljünk könnyû ruhát a tûzõ napon is, ami megvédi a bőrünket és ami sűrűn szövött anyagból készült és széles karimájú kalapot.

Mivelhogy a gyógymód különbözhet, a legjobb, ha megbeszéljük kezelőorvosunkal.

vissza a bőrgyógyászat fõoldalra
vissza a témák fõoldalra
ReklámReklám