Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Szakok

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V X Y Z
ABC    Szakok SzerintBasalsejt rák

Basal cel carcinoma, Basal cell epithelioma, Rodent ulcerA bőr rosszindulatú daganata, amely a epidermisz basal sejtjeiből ered. A metasztázisok ritkák, nagyon kiterjedt lokális rombolásra képes. A betegség gyakoribb a szőke és vörös hajú embereknél. Nagyon ritka sötétbőrű embereknél. Azok az emberek, akiknek már van egy basal sejtes rákjuk, nagy a valószínűsége további basalsejtes rákok kifejlődésére. Főleg 40 év felett jelentkezik, de lassan ez a korhatár eltolódik a fiatalabb korosztályok felé. Férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

Okok: 1. Ismételt, hosszú idejű napsugárzásnak való kitétel. 10-40 év is eltelhet a napsugárzásnak való kitétel és a rák között. 2. Anorganikus arzénnek való kitétel.

Tünetek: Kezdetben kis, simafelszinű jól körülhatárolt dudornak néz ki. A színe lehet rózsaszín vagy piros átlátszó széllel. Telangiektáziás erek futhatnak át rajta. Tartalmazhat melanin pigmentet. Ahogy a csomó nagyobbodik a közepe kifekélyesedhet és hegek boríthatják.

Megelőzés: Kerüljük a napozást. A nap által okozott kár visszafordíthatatlan. Ajánlatos napolajat használni, amelynek a faktora 15-nél magasabb. Azok az emberek, akiknek már volt basalsejtes rákja, 6 havonta vizsgáltassa meg a bőrét.

Gyógyítás: Sosem lehetünk biztosak abban, hogy egy gyanús bőrelváltozás rák-e, tehát mintát kell belőle venni, és elkell küldeni patológiai kivizsgálásra.

A gyógymód különbözik a kiterjedéstől és elhelyezkedéstől függően. A magas rizikó testrészek a fül és fülmögötti barázda, a nazolabiális barázda, ajakbarázda, halánték, és az ajkak. Kaparással és elektromos égetéssel lehet kezelni az 1 cm-nél kisebb basalsejt rákokat az alacsonyrizikójú részeken és ha nem mélyek. Ezt csak szakosodott és megfelelő gyakorlattal rendelkező orvos végezheti. Kivágással azokat a rákokat gyógyítjuk, amelyek magas rizikójú részeken találhatók. Ez nem jó megoldás,ha több daganatot kell eltávolítani. Fagyasztást akkor használunk, ha kis daganatok vannak alacsony rizikójú területen. Itt szükség van kezelés előtti és utáni bőrmintákra. Moh mikrosebészeti beavatkozást használjuk magas rizikójú részeken vagy visszatérő daganatoknál. Ezt az eljárást bőrsebészek végzik. Radiáció azoknál a betegeknél használatos, akik nem bírják a sebészeti beavatkozásokat (idős emberek). Akkor is használatos, amikor a daganat körüli szövet megőrzése fontos, mint például az ajkakon és a szemhéjon.

A kivágás után ajánlatos lokális antibiotikumokat használni 24-48 óráig.

A betegeket újra meg kell vizsgálni minden hónapban az első 3 hónapban, utána pedig kétszer évente 5 éven keresztül.ReklámReklám