Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Szakok

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V X Y Z
ABC    Szakok SzerintHemangioma - jóindulatú vérérdaganat

Mi a haemangióma?
A haemangióma (nem-rosszindalatú érdaganat) kis kitágult erek (kapillárisok) rendetlen, sűrű összetömörülése a bőrön vagy a belső szervekben.

A klasszikus haemangióma, jól látható piros folt a bőrön, amely lehet a bőr legfelső rétegében (kapilláris haemangióma), mélyen a bőrben (cavernosus haemangioma), vagy a kettő keveréke.

Általában már a születéskor jelen van, habár pár hónappal a születés után is megjelenhetnek. Ha később jelennek meg, akkor az általában olyan bőrfelszínen történik, amely már eleve kicsit szürkésnek tűnt.

A haemangiómának 3 fejlődési szakasza van:
1. gyors növekedés
2. nyugalmi állapot
3. involúció (a haemangióma elkezd eltűnni)

Az involúciós stádiumban a haemangióma teljesen eltűnhet. Ha az eredeti haemangióma nagyon nagy cavernosus haemangioma volt, akkor ez eltorzíthatja a bőrt, ami látható bőrelváltozást hagyhat. A felszíni kapilláris haemangiómák nyom nélkül eltűnhetnek.

Gyógyítás:
A felszíni kapilláris haemangiómákat nem gyógyítják, mert maguktól fokozatosan elmúlnak 5 - 10 év alatt minden beavatkozás nélkül. Néha használhatnak lézert a gyógyításhoz.

A cavernosus haemangiómákat, amelyek a szemhéjat érintik, általában szteroid injekciókkal vagy lézerrel kezelik. Másutt található nagy cavernosus haemangiómákat szteroid tablettákkal, vagy szteroid injekciókkal egyenesen a haemangiómába. A lézerterápiánál sárga lézert használnak, amely szelektíven csak az ereket károsítja a hemangiómában a fölötte található bőr károsítása nélkül. Az orvos dönthet úgy, hogy a lézert és a steroidokat egyszerre beveti a gyógyításhoz.

A haemangiómák kialakulását nem lehet megelőzni.

vissza a témák fõoldalra
vissza a Bőrbetegségek - bõrgyógyászat oldalra

kapcsolódó oldalak:
Bőrbetegségek - bõrgyógyászat - Skin diseases, Skin disorders, Dermatology


ReklámReklám