Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Szakok

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V X Y Z
ABC    Szakok SzerintPszoriázis - pikkelysömör

PsoriasisKattintson a képre a nagyobb kép kinyitásárért.

A krónikus bőrbetegségek közül a legyakrabban előforduló a pikkelysömör. A betegség lényege az epidermális proliferáció. Abetegségben örökletes tényezők is közrejátszanak. Oka nem ismert. Leggyakrabban felnőtt korban jelentkezik és hullámokban (lökésekben) jön. Ezeknek a lökéseknek a kiváltó okai lehetnek a vakaródzás, erős napfény, nyomás stressz, stb...

A betegség jellegzetes vonásai a pikkelyesedés, főleg a könyökön, térdeken, hajjal bevont fejbőrön, keresztcsont körül, végbél tájékán és a köldök körül. A betegség kiterjedhet az egész testre is. A bőrelváltozások enyhén pirosak, enyhén kidomborodóak és ezüstösen csillogó pikkelyekkel vannak borítva. Abőrelvéltozás határai élesek. A nedves testredőket a gócok elkerülik.

Ha a pikkelyes réteget eltávolítjuk vagy ha vakaródzás közben lejön, akkor kis pontszerű vérzések alakulnak ki. Ezt a képet véres harmatcseppjelenségnek nevezik.

A pszoriázis kiterjedhet a körmökre is, ahogy ez az első képen jól látszik. A körmökön kis horpadások jelentkeznek.

A betegség a mozgástér fájdalmas korlátozásához vezethet abban az esetben, ha az ízületekre is kiterjed. Főleg a kis ízületeket támadja meg, amelyek bedagadhatnak és megmerevedhetnek.

Pszoriázis az arcon:
A pszoriázis kb. 25%-ban érinti az arcot. A gyógyítás korlátozott a topikus szteroidok mellékhatásai végett az arcbőrön, ami nem olyan vastag, mint a test többi részén. Szintén korlátozott az emelkedett érzékenység végett a standard kezelésre. Calcipotriol használata az arcon és más érzékeny testrészeken nem ellenjavallott, viszont óvatosnak kell lenni. A betegnek tisztába kell lennie az iritációval ami a kezeléssel járhat. Az érzékenység betegtől függően változó lehet. Azoknál a betegeknél akik jól tűrik, biztonságosan lehet használni egyszer vagy kétszer naponta (ahogy szükséges) korlátlan ideig.

ReklámReklám