Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Szakok

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V X Y Z
ABC    Szakok SzerintÁlköszvény

(CPPD, pyrophosphat arthropathia, chondrocalcinosis, calcium pyrophosphate dihydrate deposition disease)

Akút gyulladásos ízületi betegség, ami elsősorban az idősebb embereknél fordul elő. Ezek az ízületi bántalmak rohamonként jönnek, és főleg a nagy ízületekben. Az oka a kalcium pyrofoszfát kristályok lerakódása az ízületekben.

A leggyakrabban érintett ízületek a térd (50%), csukló és a boka. Ezekben az ízületekben chondrokalcinózis alakul ki.

Tünetek: 1. Ízületi fájdalomrohamok, amik az ízület megdagadásával jár. 2.A rohamok között a betegségnek nincsenek jelei, vagy igen lassan fejlődő ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, amelyek a Reumatoid Artritiszt imitálják. 3. Krónikus artritisz. 4. 50% láz.

Kevesebb, mint 1%-ban autozóm domináns módon öröklődik. A betegek 80%-a 60 év felett van. Egyforma gyakran fordul elő nőknél és férfiaknál.

Labor: Magas vérsüllyedés (We), Magas fehérvérsejtszám enyhe bal eltolódással.

Az ízületből nyert folyadék: 2000 - 100,000 fehérvérsejt/ml, főleg neutrofilák (80-90%), polarizált fényben gyengén pozitív kettős törésű kristályok láthatók a folyadékban és a neutrofilákban.

Röntgen: Ízületi károsodás, porc kalcifikáció és chondrokalcinózis (kalcium lerakódása az ízületek között).

Gyógyítás:

1. Az ízületben felgyülemlett folyadékot le lehet szívatni, ami csökkenti a nyomást és a fájdalmat. Egy tűt szúrnak az ízületbe, amin keresztül a folyadék el van távolítva.

2. Steroid injekció adható az ízületbe, ami csökkenti a gyulladást.(methylprednisolon acetát 20-80mg a nagy ízületekbe, 10-40mg közepes ízületekbe) Ha több ízület van egyszerre begyulladva, akkor tabletta formájában kell a steroidot a szervezetbe juttatni.

3. Nem-steroid alapú gyulladásgátló gyógyszerek használhatók a fájdalom csökkentésére. (Indomethacin 50 mg 3x naponta, vagy Naproxen 500mg 2x naponta (étellel), vagy Ibuprofen 600-800mg 2x-3x naponta (étellel) és maximum 3.2g naponta). Ezeket a gyógyszereket nem szabad használni, ha a betegnek fekélye van és nagyon óvatosnak kell lenni a vesebetegeknél (mérni kell a szérum kreatinint)

4. Az ízületnek pihennie kell, és a végtagot megemelve kell tartani. Az ízületre lehet meleg nedves ruhát rakni.

A beteget újra meg kell vizsgálni 48-72 órával a gyógyítás kezdetétől és ha kell 1 héttel később is.

ReklámReklám