Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsPervazív fejlődési zavar

Pervasive developmental disorder, PDD

Ez egy rendellenességek csoportja, amely jellemzője a socializáció és a kommunikációs képességek kifejlődésének a késése. A szülők leggyakrabban 3 éves kor előtt veszik észre a rendellenességet.

A tünetek a következők lehetnek:
- a nyelv használata és felfogása
- nehéz emberközi kapcsolatot teremtenie
- nehezen viszonyul tárgyakhoz és eseményekhez
- nehezen tűri az ismert környezet változását
- nehezen viseli a megszokott napi rutin változását

Az autizmus a legjobban tanulmányozott és a leg jellegzetesebb PDD. A PDD más típusai az Asperger szindróma, Rett szindróma stb. A PDD-s gyermekek nagyban eltérnek egymástól képességeikben, inteligenciájukban, és viselkedésükben. Vannak gyermekek, akik egyáltalán nem beszélnek, vannak akik csak rövid frázisokban beszélnek és vannak akiknek a beszédük szinte normálisnak mondható. Gyakori a nem megfelelő a reagálás a külvilágból erkező ingerekre, mint a zaj, vagy a fény.

Gyógyítható?
A PPD-ből nem lehet kigyógyulni. A gyógyszereket specifikus viselkedési problémák kezelésére használnak. Néhány gyermeknek segít, ha speciális osztályba jár, ahol a diákok száma alacsony és egy az egyben tanulnak velük. Mások jól fejlődnek standard méretű osztályokban plussz segítőkkel.

Mik a kilátások?
Nagyon fontos a megfelelő oktatás és támogatás mihamarabbi elkezdése. A PDDk nem halálosak és nem rövidítik le az egyén életét.

Forrás:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke

ReklámReklám