Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsMammográfia

Mi a mammogram?
A mammogram a emlőkről készült röntgenfelvétel. Nagyon kisméretű rákokat is kimutathat, gyakran még mielőtt, a nő vagy orvosa, a csomót vagy daganatot képes lenne tapintani. Képes kimutatni a rákot 2 -3 évvel még mielőtt tapintható lenne. Ez a legjobb módja a korai mellrák észlelésének. A mammográfiához alacsony dózisú röntgensugarakat használnak.

Hogyan készül?
A röntgenlaboráns 2 röntgenfelvételt készít mindegyik emlőről. Az emlő óvatosan össze van nyomva két plasztik lemez közé, hogy jobb legyen a kép és kevesebb sugárzást kelljen használni.Milyen érzés a mammogram?
A legtöbb nő nem találja fájdalmasnak ezt a kivizsgálást. Néhányan kellemetlennek és fájdalmasnak találják. Arra kell gondolni, hogy egy röntgen felvétel csak pár másodpercig tart, de életet menthet.

Ha a mellek érzékenyek, jó elkerülni a koffein tartalmú italokat (kávé, kóla) két héttel a kivizsgálás előtt. Egy órával a kivizsgálás előtt be lehet venni enyhe fájdalomcsillapítót.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra ?
A felső ruházatot le kell majd vetni, úgyhogy jobb ha kétrészes ruhát veszünk fel. Nem szabad dezodorokat, púdert, vagy kenőcsöket használni a honalj alá, mert az zavarhatja a röntgenképet.

Minden rákot fel lehet fedezni a mammográfiával?
Nem. 10-ből 1 rákot nem lehet mammográfiávan kimutatni. Ezért nagyon fontos a mellek renszeres havi otthoni vizsgálata. Ha csomót, vagy más rendellenességet talál, azonnal forduljon orvoshoz.

A kép a National Cancer Institute írásos beleegyezésével van leközölve (www.cancer.gov)

ReklámReklám