Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsCsont ciszta

bone cyst, simple bone cyst, aneurysmal bone cyst

A scont ciszták folyadékkal telt üregek a csontban. Egyaránt előfordulhatnak gyermekeknél, vagy felnőtteknél. Legyengítik a csontot és hajlamossá teszik a törésekre.

A leggyakoribb forma az egyszerű (egy üregből álló) csont ciszta (simple bone cyst). Az egyszerű csont ciszták folyadékkal telt üregek a csontban. Leggyakrabban a gyermekeknél (0-10 éves) fordulnak elő a felső és alsó végtagok hosszú csontjaiban (leggyakrabban a humerus-ban). Fiúknál gyakrabb mint lányoknál. Ha idősebb korban fordul elő, akkor gyakrabban a lapos csontokban található (medence, állkapocs, mellkas, koponya). Az eredetük ismeretlen, de nincsenek összefüggésben rákos betegségekkel. A csont ciszta legyengítheti a csontot, ami hajlamosabb lesz a törésekre.

Az egyszerű csont ciszták leggyakrabban nem járnak tünetekkel. Legtöbbször akkor fedezik fel őket, ha az érintett csont eltörik, vagy véletlenszerűen a röntgenfelvételeken. A gyógyítás fő célja a törések kivédése. A legtöbb ciszta minden gyógyítás nélkül begyógyul. Ha mégis gyógyításra lenne szükség, akkor vagy steroidokat fecskendeznek a cisztába, vagy sebészetileg eltávolítják őket.

Eléggé ritka forma az aneurizmás csont ciszta (aneurysmal bone cyst). Előfordulása 1:1 000 000. Laggyakrabban a 10-20 éves fiataloknál fordul elő. Egyaránt gyakran fordul elő a férfiaknál és a nőknél. Gyakori előfordulási helyük a gerinc és a hosszú csontok. Az egyszerű csont cisztáktól az különbözteti meg, hogy ezek vérrel vannak telve.

ReklámReklám