Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


RTG (Röntgen)

X-ray

Fájdalommentes kivizsgálás, ahol a beteg kivizsgálandó testrésze a röntgen sugarakat kibocsájtó lámpa és a film, vagy más érzékelő közé van helyezve. A legtöbb kivizsgálásra nem kell felkészülni. A kiviszgálás előtt el kell távolítani azokat a ruhadarabokat vagy ékszereket amik a röntgen sugár útjába volna. A kivizsgálás csak 1-2 másodpercig tart. A kivizsgálás után vissza lehet térni megszokott tennivalónkhoz.

Vannak komplikált röntgen kivizsgálások is amikre speciális felkészülés szükséges, percekig tartanak és kellemetlenek lehetnek. Ilyenek a nyelőcső és gyomor, vagy vastagbél kivizsgálások.

A kivizsgálás eredménye egy árnykép ami nagyban segít az orvosnak a megfelelő diagnózis felállításában attól függetlenül, hogy normális, vagy rendellenes a lelet. Néha egy bizonyos rendellenesség változásainak útonkövetésére van használva, vagy egészséges emberek szűrővizsgálatára.

A kivizsgálás nem veszélytelen, ugyanis az ember radioaktív sugárzásnak van kitéve. Igaz a modern röntgen berendezések igen kis mennyiségű sugárzást bocsájtanak ki, de a terhesség alatt ha lehet elkerülendő. Szintén ha lehet akkor a nemi szerveket és a pajzsmirigyet kitakarják.

vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám