Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Magyar/Latin Orvosi Szótár

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S Sz T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z ZsKolonoszkópia

Colonoscopy, Vastagbéltükrözés

Ez egy kivizsgálási módszer, ahol az orvos optikai szálak segítségével végignézi a vastagbél falát. Ezáltal képes megállapítani a végbél vérzés okát, bél rendellenességeket, végbélfolyást, hasi fájdalmakat, gyulladásos bélbetegségeket, jó vagy rosszindulatú daganatokat. Mivel nagyon kis méretű sebészeti eszközöket is el lehet juttatni a vastagbél bármely pontjára, az orvos mintákat tud venni a bélfalból vagy daganatból és szintén képes polipok eltávolítására.

A következő leírás kórháztól függően különböző lehet
Bél tisztítására szolgáló anyagot és étrendi útmutatást kap a beteg -még mielőtt megérkezne a kórházba - amit pontosan követni kell.
A kórházban a nővér megkérdezi, hogy az otthoni előkészületek rendben mentek-e. Szintén megkérdezik, hogy az előkészületek után milyen volt a széklet, és ha a válaszok alapján vélhető hogy a bél nem teljesen tiszta, még egy beöntést adnak az eljárás előtt.
A betegnek gyógyszereket is adhatnak a kolonoszkópia előtt, hogy relaxálhasson.
Intravénás infúziót is kezdhetnek a betegen, hogy ha szükséges, gyorsan és hatékonyan lehessen gyógyszereket adni.
Ezután a végbélnyíláson keresztül bevezetik a kolonoszkópot a vastagbélbe. A vizsgálat folyamán gázt eresztenek a bélbe ami a kivizsgálás után a végbél nyíláson át távozik majd.

A rizikók: A bél átlyukasztása és vérzés.

A kivizsgálás után: A kórházban kell maradni még körülbelül 2 órát, hogy biztos legyen, nincsenek komplikációk. A betegnek pihenni kell ameddig a nyugtatók és más gyógyszerek hatása elmúlik. A nővérek ez alatt az idő alatt többször is megmérik a pulzust és a vérnyomást. Jó, ha van valaki aki haza viszi a beteget, ugyanis a beteg nem vezethet, és aki a beteggel marad otthon reggelig.
Minden beteg kap egy útmutatót, amiben pontosan le lesz írva, hogy mik a teendők a kivizsgálás után (diéta, aktivitás, és ellenőrzés)

Az eredmények: Az orvos, aki a kivizsgálást végzi, azonnal adhat információt arról hogy mit látott. Amennyiben az orvos mintát is vesz a kivizsgálás alatt, hetekbe is telhet az eredmény megérkezése.

ReklámReklám