Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Endometriumbiopszia

(méhnyálkahártyabiopszia)

Ez egy módszer arra, hogy a méhnyálkahártyát lehessen tanulmányozni. A mintavétel az orvos rendelőjében történik. Az egész eljárás csak pár percig tart.

Mikor van szükség endometriumbiopsziára?
Segíthet megvilágosítani bizonyos problémák eredetét, mint a gyakori vérzés, nagyon erős havi vérzés, nagyon rendszertelen vérzés, teherbeesési problémák, klimax utáni vérzés, stb...

A mintavétel
Fel kell feküdni háttal a kivizsgálóasztalra, behajlítani a térdeket. Az orvos szpekulumot vezet a hüvelybe, hogy nyitvatartsa azt. Ezután egy vékony csövecskét juttat az orvos a méhnyakon keresztül a méhbe. Ennél a résznél normális, ha görcsök jelentkeznek, viszont ha a görcsök nagyon erősek, vagy nem érezzük jól magunkat azt meg kell mondani az orvosnak. Az orvos egy apró mintát vesz a méhnyálkahártyából, és ezután az orvos eltávolítja a csövecskét és a szpekulumot.

A mintavétel után.
Az asztalon kell feküdni egészen addig, ameddig az orvos nem mondja, hogy fel lehet kelni. Néhány óráig a kivizsgálás után még mindig lehetnek enyhe görcsök. Erre elég egyszerű szabadon kapható fájdalomcsillapítókat szedni. Pár napig vérzés lehet a hüvelyből, ilyenkor betétet kell használni, nem tampont, hacsak az orvos nem engedélyezi. Az orvos szintén kérheti a beteget, hogy tartózkodjék a nemi élettől egy-két napig. Fel kell hívni az orvost, ha a következőket észleljük: Erős görcsök, amit fájdalomcsillapítókkal nem lehet elmúlatni, erős vérzés (több mint egy betét óránként) és láz. Röviddel a mintavétel után, a beteg, képes visszatérni szokásos munkájához.

vissza a Kivizsgálások oldalra

ReklámReklám